۰
تغییر اقلیم و آینده سوخت های فسیلی

تمرکز محیط زیست روی گاز

با کاهش بی سابقه قیمت نفت در دو سال گذشته و پیش بینی شرایط کنونی تا سال 2020 میلادی، قدرت رقابت پذیری منابع انرژی پاک کاهش یافته است. بسیاری از طرح های تولید انرژی های تجدیدپذیر نیز غیراقتصادی گردیده و تامین مالی پروژه های جدید، دشوارتر از گذشته شده است.
تمرکز محیط زیست روی گاز
ميزنفت/ با گذشت چند ماه از برگزاری اجلاس آب و هوای پاریس در سال گذشته میلادی، همچنان ما در رسانه ها شاهد گفتگو بر سر موضوع تغییر اقلیم و فاجعه گرمایش جهانی هستیم. مدیران 10 شرکت بزرگ فعال در صنعت نفت و گاز دنیا نیز با انتشار اعلامیه ای مشترک بر پایبندی خود به تعهدات ارائه شده در بخش کاهش انتشار گازهای گلخانه ای و جلوگیری از افزایش میزان گرم شدن کره زمین به میزان بیش از دو درجه سانتی گراد تاکید نمودند.

البته بخشی از این رویکرد به هراس آنان از اعمال جرایم سنگین زیست محیطی مرتبط است. بی تردید گذار از اقتصاد کنونی به اقتصادی با انتشار اندک کربن در گروی تحولی بزرگ در بسیاری از سازوکارهای فعالیت های اقتصادی و صنعتی دنیای امروز همراه با بهبود کارایی، سرمایه گذاری هنگفت در منابع انرژی تجدیدپذیر، توسعه صنعت گاز طبیعی، گسترش طرح های جذب و ذخیره سازی دی اکسیدکربن همراه با پژوهش در بخش کاهش انتشار گازهای گلخانه ای است.

البته این تعهد اجتماعی مدیران غول های نفتی کمی دور از انتظار بوده است. نیمی از حجم گازهای گلخانه ای انتشار یافته به بخش های حمل و نقل، صنعت و ساختمان ها مربوط است. و مصرف انرژی عامل انتشار دو سوم از کل گازهای گلخانه ای می باشد.

خوشبختانه مدیران صنعت نفت و گاز بیش از همیشه از سوی سهامداران برای پایبندی به حفظ محیط زیست تحت فشار هستند. در این میان یک نکته تاسف آور اینست که با کاهش بی سابقه قیمت نفت در دو سال گذشته و پیش بینی شرایط کنونی تا سال 2020 میلادی، قدرت رقابت پذیری منابع انرژی پاک کاهش یافته است. بسیاری از طرح های تولید انرژی های تجدیدپذیر نیز غیراقتصادی گردیده و تامین مالی پروژه های جدید، دشوارتر از گذشته شده است.
 

*توسعه گاز طبیعی، بهترین راه حل کنونی؟
تعدادی از کارشناسان، تغییر رویکرد غول های نفتی از تولید نفت به گاز طبیعی را یک راهکار کارا برای کاهش چشمگیر انتشار گازهای گلخانه ای می دانند.
براساس پیش بینی آژانس بین المللی انرژی در دورنمای جهانی انرژی که در سال 2015 میلادی منتشر شد، پیش بینی شده که سهم سوخت های فسیلی در سبد انرژی دنیا از 82 درصد در سال 2015 میلادی به 65 درصد در سال 2035 میلادی کاهش خواهد یافت.

این پیش بینی در گروی کاهش قابل توجه مصرف زغال سنگ و سقوط 13 درصدی سهم نفت خام در افق آن سال است. از سوی دیگر، افزایش 20 درصدی سهم گاز طبیعی را باید یک فرصت بزرگ برای شهروندان دانست. و خوشبختانه در گزارش های سایر موسسات بین المللی نظیر اوپک نیز شاهد نتایج کم و بیش مشابهی هستیم. در نمودار (1)، سهم منابع مختلف انرژی براساس گزارش های موسسه های معتبر جهانی ارائه شده است.
 

نمودار (1). سهم منابع مختلف انرژی براساس گزارش های موسسه های معتبر جهانی
 
در همه مطالعات و گزارش های معتبر جهانی، ما شاهد کاهش سهم نفت و زغال سنگ، رشد سهم انرژی های سبز و بالا رفتن حجم مصرف گاز طبیعی هستیم. هرچند همچنان نگرانی هایی به دلیل شرایط کنونی بازار نفت وجود دارد. در نمودار (2)، رقابت انرژی های تجدیدپذیر و ذخیره سازی انرژی در بخش کاهش قیمت تمام شده نشان داده شده است.



نمودار (2). رقابت انرژی های تجدیدپذیر و ذخیره سازی انرژی در بخش کاهش قیمت تمام شده
 
همه ما در آستانه عصری نوین در حوزه انرژی قرار داریم و تصمیم های امروز، سازنده فردای فراروی ماست. هرچند همه کارشناسان معتقدند آینده انرژی، سبزتر و پایدارتر از امروز خواهد بود.
 
 
منبع: www.mees.com
مترجم: محسن داوری
 
سه شنبه ۱ تير ۱۳۹۵ ساعت ۱۰:۵۸
کد مطلب: 13695
نام شما

آدرس ايميل شما
نظر شما *