قیمت گاز افزایش نمی‌یابد

22 دی 1397 ساعت 15:08

مدیرعامل شرکت ملی گاز گفت: برنامه‌ای برای افزایش قیمت گاز نداریم مگر اینکه مجلس ما را به افزایش قیمت مکلف کند.


به گزارش میز نفت ، حسن منتظر تربتی در نشست خبری که صبح امروز در شرکت ملی گاز ایران برگزار شد  از بومی شدن ماده بودار کننده گاز در کشور خبر داد و گفت: اکنون تولید ماده بودارکننده در عسلویه آماده بهره برداری است و در آینده نزدیک با حضور رئیس‌جمهور افتتاح می‌شود.

وی همچنین با اشاره به تولید این ماده در دیگر کشور ها گفت: در زمینه تولید این ماده ایران بعد از فرانسه و روسیه سومین کشور است.

منتظر تربتی در ادامه این نشست خبری با اشاره به سابقه فعالیت شرکت ملی گاز ایران گفت: قبل از پیروزی انقلاب اسلامی، تنها هشت شهر به شبکه گازرسانی شهری کشور وصل بود و گازرسانی به دیگر شهرها موضوعیت نداشت. با پیروزی انقلاب و در طول سال‌های جنگ تحمیلی عراق علیه ایران، سوخت گاز، جایگزین نفت سفید شد، به‌دلیل به‌کارگیری این سیاست روند توسعه گازرسانی شتاب گرفت.

وی با بیان این‌که تولید گاز در ایران تا سال ١٣۶٨ شمسی، روزانه ٣٥ میلیون مترمکعب بود، اظهار کرد: شناسایی مخازن گازی از سال ٦٨ به بعد آغاز شد و  طبق ذخایر گاهی ایران و گاهی روسیه نخستین کشور دارنده گاز در جهان هستند.

مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران ادامه داد: تاکنون ۱۱۳۹ شهر، ٢٧ هزار روستا گازرسانی شده‌اند. به‌طور کلی ٩٧ درصد جمعیت شهری و ٨٢ درصد جمعیت روستایی اکنون زیرپوشش شبکه گازرسانی هستند.

به گفته  تربتی بخش عمده نیاز صنعت گاز  اکنون در داخل تامین می‌شود به طوریکه هم اکنون ٩٤ درصد جمعیت کشور اکنون از نعمت گاز بهره می‌برند.

معاون وزیر نفت در ادامه درباره صادرات گاز به پاکستان و احتمال به داوری رفتن ایران گفت:  ما آمادگی صادرات به پاکستان را داریم، بخشی از خط احداث شده و زیرساخت‌ها فراهم است. در داخل پاکستان مسئولین این کشور باید تصمیم بگیرند که آیا می‌خواهند دریافت کننده گاز باشند یا خیر.

وی خاطرنشان کرد: امیدواریم بخش‌های خصوصی این کشور سرمایه گذاری کرده و گاز را دریافت کنند.

تربتی درباره خط لوله تاپی گفت: ما عملا احساس می‌کنیم اگر دریافت گاز از ایران انتخاب می‌شد به لحاظ اقتصادی برای همه کشورها از جمله ترکمنستان، پاکستان، هند و ایران به صرفه‌تر بود ضمن اینکه مسیر ایران سریع‌تر و امن‌تر است.

وی درباره بحث داوری، صادرات گاز به پاکستان یادآور شد: ما به دنبال این هستیم که به شرایط قطعی برای صدور گاز برسیم و فعلا برنامه‌ای برای شکایت نداریم.

این مقام مسئول درباره صادرات گاز به عراق و دریافت مطالبات گفت: اکنون از دو نقطه بغداد و بصره به عراق صادرات گاز داریم و با توجه به نیاز بیشتر عراق در فصل گرم در تابستان صادرات گاز شتاب بیشتری خواهد داشت.

وی همچنین درباره دریافت پول به یورو یا دینار از عراقی ها خاطرنشان کرد: ما تا کنون پول گاز را به یورو دریافت کرده‌ایم اما در هر حال توافق بانک مرکزی با عراقی ها برای ما ملاک است.

وی درباره برنامه‌های صادراتی در آینده گفت: نوع موقعیت جغرافیایی ایران و شبکه خطوط لوله در ایران به شکلی است که امکان صادرات به همسایگان مهیاست به طوری که امکانات ورود گاز ایران به عمان، کویت و امارات ایجاد شده و اگر به شکل جدی دنبال شود با هزینه کم انتقال می‌یابد.

تربتی همچنین با اشاره به اتمام زمان صادرات گاز به ترکیه و عراق گفت: تا تمام شدن مدت قرارداد صادرات گاز به ترکیه 6 سال زمان باقی مانده است و در سال های پایانی با این کشور در خصوص انعقاد قرارداد جدید گفت و گو خواهیم کرد و همچنین تا پایام مهلت زمان قرارداد صادرات گاز به عراق نیز 5 سال زمان باقی مانده است و سال اینده اوج صادرات گاز ایران به عراق خواهد بود.

مدیرعامل شرکت گاز درباره به داوری رفتن قرارداد گازی با ترکمنستان تصریح کرد: داوری با این کشور دنبال می‌شود اما موضوع ما با ترکمنستان بابت این است که در سال‌های گذشته برای تامین گاز استان‌های شمالی دچار کمبود بودیم اما امروز وابستگی به این کشور نداریم. این را باید در نظر داشت که ترکمنستان کشوری همسایه است که منابع گازی بسیاری دارد و تداوم روابط با این کشور با اهمیت است اما در کنار آن مباحث داوری و مذاکرات دنبال می‌شود.

وی درباره سوآپ گاز با ترکمنستان گفت: شرکت‌های این بخش خصوصی کار سوآپ را انجام می‌دهند و ما امکان انجام این کار را نداریم. ولی در کل 35 تا 40 میلیون مترمکعب در روز سوآپ انجام می‌شود.

معاون وزیر نفت درباره صادرات گاز به ارمنستان گفت: صادرات به این کشور طبق برنامه قراردادی در جریان است و ما از نظر خط لوله‌ای امکان صدور گاز به این کشور را داریم.

وی درمورد احتمال تغییر نرخ گاز در سال آینده گفت: مجلس باید دراینمورد تصمیم بگیرد. شرکت گاز برنامه ای برای این موضوع ندارد.

مدیرعامل شرکت ملی گاز درباره گازرسانی به مکران هم توضیح داد: پروژه تعریف شده و ٣٠کیلومتر از خط لوله اجرا شده است. در این حوزه، نگرانی نداریم و توسعه خط لوله و صنایع این منطقه همزمان پیش می‌رود.

تربتی همچنین  به تاریخچه احداث شرکت گاز پرداخت و با بیان اینکه شرکت گاز در سال 44 تاسیس شده و اولین تولید گاز در سال 49 انجام شده است افزود: فلسفه احداث این شرکت جمع‌آوری گاز‌های فلر بوده است و در این راستا خط لوله سراسری احداث شد که گاز از بیدبلند به آستارا می‌رفت و از آن منطقه به شوروی سابق صادر می‌شد. تا سال 58 همین روال ادامه داشت و گاز تولیدی علاوه بر صادرات شوروی سابق در مسیر به هشت شهر نیز ارسال شد و گازرسانی به شهر یا روستا موضوعیتی نداشت.

وی ادامه داد: این سال‌ها تقریباً روزانه 7 میلیون مترمکعب تولیدداشتیم که در سال 57 به 35 میلیون مترمکعب در روز رسید و در کل در سال 9 میلیارد مترمکعب صادر می‌شد. بعد از انقلاب و در سال‌های جنگ صادرات متوقف شد  اما تولید تا سال 68 همان رقم 35 میلیون مترمکعب بود.

این مقام مسئول خاطرنشان کرد:از سال 68 اوضاع متفاوت شد؛ در این سال‌ها مخازن گازی شناخته شد و رتبه ایران در تولید به مقام اول و دوم رسید و به این ترتیب سیاست‌ها متفاوت شد. نفت صادر و گاز جایگزین آن شد. 

وی گفت:نمایندگان هم برای رای‌آوری به دنبال اجرایی شدن پروژه گازرسانی در حوزه‌های انتخابیه خود شدند و این باعث شد که از سال 68 تا 78 تولید در پالایشگاه‌های داخلی بیشتر شده و به 80 میلیون مترمکعب رسید. طی این 10 سال تولیدات عسلویه وارد مدار شد و توسعه گازرسانی در داخل رشد پیدا کرد و در سال 78 رقم تولید به 170 میلیون مترمکعب رسید.

وی با بیان این‌که رشد مصرف گاز در کشور سالانه شش درصد است، گفت: روزانه ٨٠٠ میلیون مترمکعب گاز در داخل کشور تولید می‌شود که معادل پنج میلیون بشکه نفت است. حجم انتقال گاز روزانه بیش از ٧٥٠میلیون مترمکعب در روز است و با توسعه‌ای که در خطوط لوله انجام شده نگران افزایش تولید نیستیم.

تربتی خاطرنشان کرد: از سال 82 رشد صنعت گاز در داخل کشور فراهم شد و قراردادهای بیع اول مطرح شد، منابع مالی تامین شد و به این ترتیب می‌توان گفت که از سال 80 به بعد انقلاب توسعه گازرسانی در کشور رخ داد و امروز 1139 شهر، 27 هزار روستا گازرسانی شده‌اند یعنی 97 درصد جمعیت شهری و 82 درصد جمعیت روستایی و در کل 93.6 درصد کشور تحت پوشش گازرسانی قرار گرفته‌اند.

وی ادامه داد: در حال حاضر هزار روستا در دست اجرا است و پیش‌بینی می‌شود گازرسانی به روستاها با شتاب بیشتری در برنامه باشد.

وی با بیان اینکه گاز انقلابی‌ترین صنعت پس از پیروزی انقلاب است یادآورشد: گاز بیشترین خدمت را در سطح کشور داشته است و اتفاق دیگر در این صنعت این است که بیشترین نیاز توسعه و تجهیزات آن از داخل تامین می‌شود. بنابراین می‌توان گفت که بومی‌ترین صنعت کشور است و امروز علاوه بر تامین نیاز داخلی به لحاظ صادرات هم نقطه عطف محسوب می‌شود که ارزش اقتصادی داشته و می‌تواند روابط ما را با کشورها توسعه دهد.

تربتی درباره تامین گاز نیروگاه‌ها اظهار داشت: امسال 70 میلیون مترمکعب گاز به نیروگاه‌ها می‌رسد و سالانه 30 میلیارد مترمکعب تامین گاز نیروگاه ها افزایش یافته است و به این ترتیب صادرات نفت کوره مهیا شده است.

معاون وزیر نفت درباره احداث مخازن ذخیره‌سازی گاز تصریح کرد: ما آمادگی حضور بخش خصوصی برای سرمایه‌گذاری در این بخش را داریم. خوشبختانه توسعه مخزن شوریجه دنبال می شود و یک طرح 600 میلیون یورویی برای احداث مخزن قزل تپه در استان گلستان آماده شده و امیدواریم که هرچه زودتر سرمایه‌گذار انتخاب شود. قرارداد آن منعقد شده و براساس نتایج تصمیم‌گیری می‌شود که کار توسعه به چه شکلی انجام شود.

وی درباره اولویت داشتن صادرات برق یا گاز بیان کرد: در مطالعات اقتصادی صادرات برق اولویت دارد. دربرخی مناطق صادرات برق ساده‌تر و در برخی مناطق صادرات گاز راحت‌تر است بنابراین نباید در این زمینه رقابت صورت گیرد. موضوع مهم این است که برق به صورت سوبسیدی در داخل تولید می‌شود بنابراین صلاح نیست که جای صادرات گاز را بگیرد.

وی درباره گازرسانی به زاهدان گفت: برای گازرسانی به این شهر باید 1350 کیلومتر داخل شهر حفر لوله احداث شود که اکنون 473 کیلومتر خط اجرا و تزریق گاز صورت گرفته. 400 کیلومتر دیگر در دست اجرا داریم، 2 قرارداد 250 کیلومتری در مرحله مناقصه است که به محض انتخاب پیمانکار شروع به کار می‌کند و تمام شهر در پوشش گازرسانی قرار می‌گیرد.

تربتی ادامه داد: اگر ترافیک اجازه می‌داد ما با سرعت بیشتری می‌توانستیم کار گازرسانین را انجام دهیم اما باید هماهنگی‌هایی با دیگر نهادها صورت بگیرد تا مسیر هموار شود. البته ارگان‌های ذیربط قول همکاری را داده‌اند.

وی درباره عرضه گاز در بورس انرژی گفت: عرضه گاز در بورس در زمینه گازهای فلر مطرح بود و توسط شرکت ملی نفت دنبال می‌شده است.

وی درباره عوارض شرکت گاز اظهار داشت: 10 درصد قیمت گاز عوارض است و ابتدای سال تا کنون 7300 میلیارد تومان به هدفمندی پرداخت کردیم. از سال 94 تاکنون نیز 1234 میلیارد تومان جهت نوسازی مدارس پرداخت شده که این رقم 4 میلیارد نیز بیشتر از سهم دریافتی بوده است.

وی درباره مقادیر ارسال گاز به بخش‌های مختلف گفت: در حال حاضر سالانه 37 درصد به نیروگاه‌ها 25 درصد خانگی، 30 درصد صنعت و 4 درصد در بخشCNG گاز مصرف می‌شود.



منبع : فارس


کد مطلب: 22827

آدرس مطلب: https://www.mizenaft.ir/news/22827/قیمت-گاز-افزایش-نمی-یابد

ميز نفت
  https://www.mizenaft.ir