۰
بازاریابی سخت تر می‌شود؟

اسکورت نفت ایران به منطقه قرمز

بازارهای ایران هدف قرار گرفته است٬ ایران برای آنکه نفت خود را به فروش برساند با پیغام و پسغام‌های مختلفی روبه رو شده است و حالا با روندی که کشور هندوستان در پیش گرفته نگران تر از گذشته شده است.
نفتکش - عصر نفت
نفتکش - عصر نفت
به گزارش ميزنفت٬ در دوران تحریم میزان فروش نفت ایران از 2.5 میلیون بشکه در روز به یک میلیون بشکه در روز کاهش پیدا کرد که پس از برجام و لغو تحریم‌ها این میزان به همان 2.5 میلیون بشکه بازگشت. سید محسن قمصری مدیر سابق امور بین الملل شرکت ملی نفت در این باره می‌گوید در دوران تحریم ارتباط خود را با منشرین قدیمی خود حفظ کرده بودیم تا پس از لغو تحریم‌ها بتوانیم میزن صادرات را افزایش دهیم.

امور بین الملل شرکت ملی نفت ایران کمتر از 6 ماه توانست بازارهای قدیمی خود را احیا کند ولی امروز راه‌های جدیدی برای تحریم خاموش نفت ایران در دستور کار قرار گرفته است که یکی از آن‌ها ورود محوله‌های جدید به بازارهای ایران از جمله هندوستان است.

هندوستان در حال تبدیل شدن به بازار اصلی نفت خام در جهان است و پیش بیی می‌شود میزان واردات این کشور تا یک سال آینده چین را پشت سر بگذارد. موسسه پژوهشی و اعتبار سنجی مودی هم در گزارشی اعلام کرد رشد شش درصدی تقاضا فرآورده های نفتی در هند این کشور را تا سال 2018 به بزرگترین بازار نفتی جهان تبدیل می کند. هند سومین کشور بزرگ وارد کننده نفت در جهان است. این کشور به دلیل پیشرفت سریع اقتصادی، افزایش طبقه متوسط جامعه و افزایش خرید وسایل نقلیه موتوری هر روز نیازش به انرژی افزایش می یابد. آژانس بین المللی انرژی پیش بینی کرد تا سال 2040 هند یک چهارم از انرژی تولیدی در جهان را مصرف کند.

همه این آمارها نشان می‌دهد هند بازار فوق العاده مهمی برای کشورهای صادرکننده نفت است که در صورت کاهش سهم خود  در این کشور بلافاصله جای خالی‌شان توسط کشورهای دیگر پر می‌شود همانطور که در باره ایران هم چنین اتفاقی رخ داد ولی توانست جای خود را پس بگیرد.

اینکه ایران چطور موفق به این کار شد مربوط به واگذاری توسعه میدان گازی فرزاد بی است که ایرانی‌ها تعهد دادند در قبال افزایش واردات هند از ایران٬ توسعه میدان گازی فرزاد بی به هندی ها واگذار شود. هندی‌ها هم به این امید سهم ایران را افزایش دادند و وقتی وزارت نفت قید هندی‌ها در فرزاد بی را زد٬ این کشور هم واردات خود از ایران را کاهش داد. همین موضوع نگرانی‌های بسیاری را در ایران بوجود آورده است و چنانچه روند فعلی کاهش واردات نفت هند از ایران ادامه داشته باشد بازار هند دور از دسترس تر خواهد بود بویژه آنکه آمریکا صادرات نفت به هندوستان را آغاز کرده است.

شاید به همین دلیل باشد که زمزمه‌هایی درباره کاهش تولید نفت ایران شنیده است. هرچند علت این کاهش هنوز بیان نشده است اما ممکن است علت این کاهش تولید شرایط سیاسی حاکم بر بازار نفت باشد و اگر با وجود برجام تحریم های جدید از سوی آمریکا به ایران اعمال شود ممکن است این کاهش تولید برای سال‌های متمادی ادامه‌دار باشد.

از سوی دیگر باید گفت در حالی که برخی تحلیلگران نسبت به وضع تحریم‌های مجدد علیه ایران از سوی دولت آمریکا و دنباله‌روی جامعه بین‌المللی از این سیاست جدید احتمالی تردید دارند اما خریداران آسیایی نفت ایران شروع به بررسی طرح های اضطراری خرید نفت برای واردات خود در سال 2018 کرده‌اند.
برخی از این مشتریان نفتی رسما اعلام کرده‌اند در حال بررسی کاهش حجم قراردادهای خرید نفت از ایران هستند تا در صورتی که دولت آمریکا با وضع تحریم‌های جدید، دسترسی به نفت خام و میعانات ایران را محدود کرد، آمادگی شرایط جدید را داشته باشند.

همچنین برخی از مشتریان نفت و میعانات گازی ایران خواهان گنجاندن بندهای بیشتری در مورد وضعیت‌های فورس ماژور در قراردادهای خود با شرکت ملی نفت ایران شده‌اند.

برخی خریداران میعانات ایران در منطقه نیز در حال بررسی افزایش خرید تک‌محموله ‌ا هستند تا هم زمان با این که تعهدات خرید قراردادی از ایران را کاهش می دهند، انعطاف پذیری خود در خریدها را نیز حفظ کنند.
یک تاجر میعانات در یک شرکت پالایش و پتروشیمی کره‌ای در این باره گفته است: «من هیچ گونه اختلال قابل توجهی در عرضه برای سال آینده پیش‌بینی نمی‌کنم اما چنین وضعیت‌های نامشخصی می‌تواند به عنوان یک ابزار چانه زنی مناسب جهت پایین آوردن قیمت‌ها در قراردادهای سال 2018 مورد استفاده قرار گیرد. من فکر می‌کنم خیلی از خریداران تقاضای تخفیف به دلیل ریسک معامله با ایران را مطرح خواهند کرد.»

تحلیلگران معتقدند بازار امروز نفت که با مازاد عرضه نفت خام آمریکا و دیگر انواع نفت خام مواجه است، در صورت وضع مجدد تحریم‌ها علیه ایران، همچون سال‌های گذشته تاثیر چندانی از کاهش عرضه نفت ایران نخواهد دید.

اما آنها اضافه کردند که برخی پالایشگاه‌ها که از نظر فنی برای پالایش نفت خام و میعانات ایران طراحی شده‌اند، ممکن است گزینه های محدودی برای جایگزین کردن با نفت ایران داشته باشند.
در هفته‌های اخیر نفت آمریکا وارد بازارهای آسیایی شد و هند که پیش‌تر نفت ایران را خریداری می کرد و یکی از مشتریان بزرگ نفت ایران بود به دلیل مسائل ایجاد شده بر سر میدان گازی فرزادبی نفت آمریکا را جایگزین بخشی از واردات نفت ایران کرد.
 
این موضوع به این تصور دامن می‌زند که ظاهرا آمریکا قصد دارد در صورت اعمال تحریم نفتی علیه ایران خودش جای بازار نفت ایران را بگیرد تا با این کار مانع از افزایش قیمت نفت در بازارهای جهانی شود.
برخی از منابع صنعتی نفتی در پالایشگاه های آسیایی گفته‌اند در صورت محدود شدن واردات نفت ایران، بخشی از این خلاء در بازار آسیا ممکن است با نفت خام و میعانات آمریکا پر شود.
یک منبع صنعتی کره‌ای آگاه در این باره گفته است: از هم اکنون تعدادی از خریداران کره‌ای میعانات ایران به فکر خرید تعدادی محموله های میعانات از آمریکا افتاده اند.

وانگ پی، معاون بخش تحقیقات و استراتژی شرکت یونیپک چین در این باره گفت: «ما هنوز برنامه‌ای برای تغییر خرید نفت خود از ایران نداریم، اما به تدریج نفت خام بیشتری از آمریکا وارد خواهیم کرد و آن را با بخشی از نفت غیر رقابتی خاورمیانه جایگزین خواهیم کرد.»

قیمت پایین‌تر نفت وست تگزاس اینترمدییت آمریکا نسبت به سایر شاخص‌های نفتی جهان از جمله شاخص دوبی و برنت امسال مهم‌ترین عامل در فراوانی حضور نفت خام آمریکا در بازار آسیا بوده است.
 
شنبه ۲۲ مهر ۱۳۹۶ ساعت ۱۱:۲۳
کد مطلب: 19234
نام شما

آدرس ايميل شما
نظر شما *