۰
بررسي رابطه کار و پاداش

درباره دستمزد مدیران شرکت های نفتی

پاداش پرداخت شده به مدیران ابرشرکت ها با توجه به عملکرد آنها تعیین می گردد. این مدل "پرداخت براساس عملکرد" مدیران عامل شرکت ها را وادار می کند تا ارزش شرکت خود را بیشینه کنند.
درباره دستمزد مدیران شرکت های نفتی
ميزنفت | شرکت های فعال در صنعت نفت و گاز، علاوه بر تامین انرژی دنیای امروز، تلاش می کنند تا حقوق و دستمزد چشمگیری به مدیران ارشد خود پرداخت کنند. شرکت های فعال در صنعت نفت و گاز طبیعی بالاترین حقوق و مزایا را به مدیران عامل خود در مقایسه با سایر بخش ها و عموما با عدادی 6 تا 7 رقمی پرداخت می کنند. حقوق پرداختی به مدیران عامل این شرکت ها، در شمار بالاترین ارقام در دنیا بوده است. اماآیا دستمزد پرداخت شده به مدیران شرکت های نفت و گاز براساس موفقیت های آنان است؟    

در مقاله ای که چندی پیش توسط انستیتوی انرژی هاس منتشر شد، رابطه دستمزد پرداختی به مدیران نفتی و قیمت نفت خام مورد بررسی قرار گرفته است.

در سال ۲۰۰۱ میلادی نیز مطالعه مشابهی انجام شده بود و وجود یک رابطه نزدیک اثبات شده بود. این مقاله توسط لوکاس دبلیو. داویس و کاترین هاوسمن نوشته شده و براساس نتایج آن، در سال های اخیر این رابطه قوی تر گردیده است.   

به صورت کلی، پاداش پرداخت شده به مدیران ابرشرکت ها با توجه به عملکرد آنها تعیین می گردد. این مدل "پرداخت براساس عملکرد" مدیران عامل شرکت ها را وادار می کند تا ارزش شرکت خود را بیشینه کنند. اما در صنعت نفت و گاز بخش قابل توجهی از ارزش یک شرکت با توجه به قیمت نفت خام مورد سنجش قرار می گیرد. عاملی که خارج از کنترل مدیران است.

به علاوه یک نظریه وجود دارد که براساس آن میان شانس و دستمزد پرداختی به مدیران رابطه وجود دارد. صنعت انرژی، شاخص ترین مثال در این مورد است. برخلاف سایر صنایع، موفقیت عملکرد در صنعت نفت وابستگی گسترده ای به یک عامل پیچیده منحصربفرد شناخته شده و در دسترس به نام قیمت نفت دارد. بدین ترتیب شانس و رابطه آن با دستمزد پرداخت شده به مدیران را به سادگی می توان آزمون کرد.

قیمت جهانی نفت به میزان زیادی میزان سودآوری یک شرکت نفتی را در سال های مختلف تعیین می کند. در چنین شرایطی حقوق پرداختی به مدیرعامل یک شرکت نفتی به قرار گرفتن در منحنی رونق، وابستگی زیادی دارد. این موسسه پژوهشی با بررسی دستمزد پرداخت شده به ۸۰ مدیرعامل شرکت های بزرگ اکتشاف و تولید نفت و گاز در فاصله سال های ۱۹۹۲ تا ۲۰۱۶ میلادی دریافته که با افزایش ۱۰ درصدی قیمت نفت شاهد رشد ۲ درصدی دستمزد پرداخت شده به مدیران عامل این غول ها بوده ایم.

در واقع پدیده پرداخت براساس شانس، بیش از گذشته مورد توجه قرار گرفته است. از سال ۲۰۰۱ میلادی، مجموع حقوق پرداخت شده به مدیران صنایع نفت و گاز تقریبا دو برابر شده است. یافته های این پژوهش، همبستگی زیادی میان حقوق پرداختی و قیمت نفت را نشان می دهد. 

از سوی دیگر، حقوق بسیاری از مدیران رابطه زیادی با قیمت سهام شرکت های آنها دارد. در سال های اخیر شرکت های بسیاری در صنعت نفت به مدیران خود سهام ارایه کرده اند. با افزایش قیمت نفت مدیران این صنعت حتی بدون انجام اقدامات قابل توجه خوشحال می شوند.

البته مدیران شرکت های بزرگ نفتی علاوه بر سهام و اوراق بهادار از پرداختی های نقدی بلندمدت و پاداش عملکرد نیز برخوردار هستند. لذا در زمان کاهش قیمت نفت نیز مدیران ارشد شرکت ها درآمد قابل توجهی خواهند داشت. همچنین شرکت های غیردولتی نیز در مقایسه با شرکت های دولتی از توانایی پرداخت دستمزدهای بیشتری برخوردارند. 

در بخش نتیجه گیری این گزارش می خوانیم: موفقیت در بازار نفت در دنیای امروز وابستگی زیادی به شانس دارد. بدین ترتیب با حذف شانس، دریافتی مدیران عامل این شرکت ها از نوسان اندکی برخوردار خواهد بود.

نکته بهت برانگیز این است که در شرایط کنونی، حقوق پرداخت شده به مدیران شرکت های نفتی ارتباط چندانی به عملکرد آنها نسبت به رقبا ندارد. گویی همه چشم ها به تابلوی قیمت نفت دوخته شده است. مثلا اگر قیمت نفت کاهش یابد و شرکت آ عملکرد بهتری نسبت به شرکت بی داشته باشد، می توان رهبری شرکت ای را اثربخش تر دانست. به علاوه، در مجموع دستمزد مدیران ارشد شرکت های نفتی به عواملی وابسته است که کمتر در اختیار آنان قرار دارد.

پژوهشگران مجری این پروژه معتقدند در عمل شرایط واقعی با فرضیه ها تفاوت زیادی دارد. چراکه شانس همچنان عامل اصلی در تعیین مبلغ پرداخت شده به مدیران غول های نفتی است.  

نویسنده: نیک کونینگهام 
منبع: اویل پرایس 
مترجم: محسن داوری 
يکشنبه ۱۸ شهريور ۱۳۹۷ ساعت ۱۱:۱۵
کد مطلب: 21885
نام شما

آدرس ايميل شما
نظر شما *