۴
۸
وزیری که برخلاف ادعای خود عمل می‌کند

خیز بلند زنگنه برای نابودی کامل پژوهش

زنگنه استاد مسلم خراب کردن است؛ پس از نابودی دانشگاه صنعت نفت و آموزشگاه‌های فنی، به سراغ نخستین پژوهشگاه کشور با 60 سال سابقه رفته است؛ دلسوزان این اقدام زنگنه را برخلاف منافع کشور می‌دانند اما او علاقه ویژه‌ای دارد تا پیش از پایان وزارتش، چند نهاد باقی‌مانده را نیز معدوم کند
خیز بلند زنگنه برای نابودی کامل پژوهش
وحید حاجی‌پور | روزی نویسنده جوانی از جرج برنارد شاو پرسید: شما برای چه چیزی می‌نویسید استاد؟ پاسخ شنید برای یک‌لقمه‌نان. نویسنده جوان هم پاسخ داد متأسفم! برخلاف شما من برای فرهنگ می‌نویسم. برنارد شاو هم به این جمله بسنده کرد: عیبی ندارد، هرکدام از ما برای چیزی می‌نویسیم که نداریم.

این حکایت، شبیه آن چیزی است که زنگنه درباره پژوهش در پیش‌گرفته است؛ ادعاهای بسیار بزرگ که تنها و تنها در قامت کلمات باقی مانده است. در کنار ویژگی‌های خاص ژنرال در مدیریت صنعت نفت، یکی از بارزترین آن‌ها «دست به حذف» و انحلالی است که به بخش مهمی از رفتار مدیریتی تبدیل‌شده است؛ هر آنچه ژنرال نپسندد حذف می‌شود ولو آنکه خودش سال‌ها بعد منتقدش شود.

مثلاً وی در دهه 70 آموزشگاه‌های فنی را تعطیل کرد و به سراغ تأسیس دانشکده‌های نفت در دانشگاه‌های کشور رفت به این بهانه که صنعت نفت، تکنسین نمی‌خواهد بلکه به نیروی تحصیل‌کرده دانشگاهی نیاز دارد. اما خودش در دور جدید وزارتش از کمبود تکنسین گله کرد و گفت صنعت نفت فارغ‌التحصیل دانشگاهی نمی‌خواهد، این صنعت به تکنسین نیاز فراوان دارد درحالی‌که فراموش می‌کرد وضعیت امروز منابع انسانی و نیروها، حاصل همان تفکر انحلالی است. نکته جالب در تصمیمات مدیریتی مقام عالی وزارت آن است که درباره هرچه ادعا می‌کند، عملکردی زیر صفر از خود به‌جای می‌گذارد.

پژوهش یکی از همان بخش‌هایی است که زنگنه بر آن تأکید دارد اما در عمل، کاملاً در تضاد با پژوهش حرکت می‌کند. در مهر سال جاری وی به‌صورت رسمی و البته زیرکانه به سمت انحلال سه نهاد پژوهشی قدم برداشت. او قصد دارد دانشگاه نفت، پژوهشگاه صنعت نفت و موسسه مطالعات بین‌المللی انرژی را حذف کرده تا با خیال راحت به سمت پیاده‌سازی ایده‌های خطرناک خود گام بردارد آن‌هم در سال پایانی صدارتش.

او از کارکنان این نهادها خواسته است اگر نمی‌خواهند زیر نظر وزارت علوم باشند به سایر بخش‌های صنعت نفت نقل‌مکان کنند؛ این به معنای تهی کردن این نهادها از افرادی است که سال‌هاست کارشان پژوهش است تا با خیالی آسوده، این سه نهاد را از بین ببرد.

زنگنه در اولین روز هفته پژوهش به پژوهشگاه صنعت نفت رفت و با حمله به نیروهای این نهاد گفت: «من از کارمندی که ساعت ۸ تا ۴ بعدازظهر‌ می‌آید، توقع پژوهش ندارم و از او پژوهش درنمی‌آید».

البته این گفته وزیر نفت، از همان دیدگاهی نشات می‌گیرد که بر پایه آن نیمی از کارکنان صنعت نفت را زائد خواند؛ بااین‌وجود و با توجه به تأکید وی بر کار پژوهش سؤال اساسی آنجاست که طی 6 سال اخیر نهادهای پژوهشی نفت در دستان چه کسانی بوده است؟ به پژوهشگاه می‌پردازیم، وقتی زنگنه سال 92 به وزارت نفت آمد حمیدرضا کاتوزیان که کاملاً یک چهره سیاسی و غیرنفتی است را به سمت ریاست این پژوهشگاه منصوب کرد.

این نماینده سابق مجلس، با خیالی راحت پژوهشگاه را تبدیل به محل استراحتش کرد و در سلسله اقدامات فاجعه‌آمیز، ریشه پژوهشگاه را خشکاند. کاتوزیان هر 13 روز یک‌بار حکم انتصاب و برکناری صادر می‌کرد و در همان دوران، تنها کارایی پژوهشگاه اختصاص زمین چمنش به تمرینات تیم ملی فوتبال و میزبانی از همایش‌ها و هم‌اندیشی‌ها بود. کاتوزیان 4 سال را این‌گونه با پژوهشگاه سپری کرد و وقتی عمر مدیریتش به سرآمد، چهره سیاسی دیگر و از دوستان گعده‌ای زنگنه جایگزین وی شد.

جعفر توفیقی وزیر اسبق علوم با پیشنهاد زنگنه مدیریت پژوهشگاه را در دست گرفت که در این دوره هم اتفاق خاصی رخ نداد تا طی این 6 سال پژوهشگاه صنعت نفت به اضمحلال نزدیک شود. حتی اگر قبول داشته باشیم پژوهشگاه ثمره‌ای برای نفت ندارد عامل آنچه بوده است؟ در سال 92 همان نیروهایی مشغول به فعالیت بودند که در دولت گذشته نیز بر سر کار بودند و در همان مدت اقدامات ارزشمند بسیاری انجام شد ولی ازآنجاکه زنگنه مدل فکری خود را دارد، همه‌چیز را ویران کرد.

زنگنه استاد مسلم خراب کردن است؛ پس از نابودی دانشگاه صنعت نفت و آموزشگاه‌های فنی، به سراغ نخستین پژوهشگاه کشور با 60 سال سابقه رفته است؛ دلسوزان این اقدام زنگنه را برخلاف منافع کشور می‌دانند اما او علاقه ویژه‌ای دارد تا پیش از پایان وزارتش، چند نهاد باقی‌مانده را نیز معدوم کند و البته خود را شخصیتی بداند که حداقل 10 سال جلوتر از زمانش ایستاده است.

او بر پژوهش تأکید دارد اما کلیدداران پژوش را از دوستان سیاسی و محفلی خود انتخاب می‌کند؛ کاتوزیان و توفیقی و بیطرف و ... همه و همه از افرادی هستند که پژوهش را به نازل‌ترین سطح خود رساندند و حالا که عمق ضربات آن‌ها مشخص‌شده است، ژنرال مشکل را جای دیگری می‌داند و می‌گوید پژوهشگاه و دانشگاه و موسسه مطالعات باید منحل شوند. به همین راحتی!

مشکل امروز نفت، عدم کارایی پژوهش نیست، چالش اساسی آنجاست که کسی از پژوهش می‌گوید و دنبال افزایش راندمان امور پژوهشی است که تنها ایده‌اش برای تحققش، سخنرانی و ادعاهایی است که خودش مانع تحققش است!
چهارشنبه ۱۴ اسفند ۱۳۹۸ ساعت ۰۹:۴۰
کد مطلب: 26402
نام شما

آدرس ايميل شما
نظر شما *


Iran, Islamic Republic of
در تایید نوشته بالا باید عرض شود که برای اینکه به عمق فاجعه بیشتر پی برده شود فردی به اسم ع.ر.س که یکی از ضعیفترین عملکردها را در پارس جنوبی با به آتش کشیدن فازهای ۲۰-۲۱ داشت بخاطر یکسری روابط امنیتی بعنوان مدیر کل پژوهش صنعت نفت منصوب شده است! که در این مدت سه سال اخیر هیچ فعالیت محسوس و قابل قبولی دیده نشده است.
رسول
Iran, Islamic Republic of
خيلي ادم بي عقل و بي وجدانيه
محقق
Iran, Islamic Republic of
سلام
خدا شاهد است به همت نیروهای انقلابی، پژوهشگاه صنعت نفت دانش فنی های بسیار بروز و قابل رقابت با دنیا را ایجاد کرده اند ولی متاسفانه این وزیر اصلا اعتقادی به این کارها ندارد و اخیرا هم شو حمایت از شرکت های دانش بنیان را راه انداخته است که همه میدانند این برای چه هدفی است که در اینجا قابل گفتن نیست و ایشان از راه آهن فردی را آوره است که اصلا سواد پژوهش را نداشته و باعث تاسف است.
مهدی
Iran, Islamic Republic of
تمام فرمایشات شما صحیح است بجز نکته ای که در مورد دکتر توفیقی فرمودید. ایشان یکی از بهترین، پاک دست ترین، اخلاقی ترین و مطلع ترین مدیران مملکت هستند که متاسفانه وزارت خانه و شخص وزیر نیز با رفتار و عملکرد خود به این شخص ملی جفا کرده است
Iran, Islamic Republic of
اقاي مهندس زنگنه اين همون پژوهشگاهي است كه طي يكي دو ماه گذشته بارها ازش تشكر كردي ،بخاطر طرح كك بندر عباس، بخاطر ارتقا راندمان واحد ايزومريزاسيون اراك ، طراحي پالايشگاه، بومي سازي مواد شيميايي و كاتاليستهاي مورد نياز، مطالعات ميادين نفتي و ..... ايا فقط در موارد حل بحرانها پژوهشگاه خوب است؟؟؟!!!ايده اصلي عمده اين كارهاي مهم توسط اعضا هيات علمي داده شده و هدايت شده اگر چه نهايتا با همكاري و درايت همه همكاران پژوهشگاه به نتيجه رسيده است.
حذف و اهانت به اعضا هيات علمي در اين شرايط كشور چيزي جز خيانت به كشور و حركت در خلاف جهت فرمايشات مقام معظم رهبري و مسوولان اجرايي كشور است.
فاعتبرو يا اولي الابصار
پژوهشگر ارشد
Iran, Islamic Republic of
این آقا یعنی وزیر ژنرال ما !! در حال حاضر بیکار شده بیچاره نمیدونه چیکار کنه که در وزارت خونه فشلش براش عملکرد ثبت بشه بعد پزسو به حسن کلید. اخه نفهم کی و کجا میان مراکز پژوهشی شون و تعطیل کند وبه دن به وزارت خونه داغون دیگه ای مثل علوم. بدبخت تو می تونی برای این تعداد هیت علمی برنامه ریزی کنی نه بزنی کرک و پرشون بریزی . اما زکی هبچ غلطلی به حول و قوه الهی نمی تونه بکنه.
Iran, Islamic Republic of
وقتی کهاعلام می شود که برای صرفه جویی در سو خت مایع می خواهند دوچرخه و موتور سیکلت را را گاز سورز کنند...... همین قدر که ما از پژوهش در زمینه تهی هستیم. کافی است به فرمایشات رهبر فرزانه توجه کنیم که ایشان پژوهش را محور تمام پیشرفت ها می داند.
علی
Iran, Islamic Republic of
جمع کنید بساط تون کشور اگه صاحب داشت یه نفر چطوری میتونه اینجوری بدون نظر مجلس و بقیه مسولان یک رشته تحصیلی حذف یا اضافه کنه بدون اجازه