۰
پایان اختلافات اوپک پلاس برای تصمیم‌گیری

فقط برای 500 هزار بشکه!

سرانجام تصمیم به افزایش تولید رسید؛ موضوعی که طی هفته‌های گذشته تبدیل به یک موضوع چالشی میان اعضای اوپک و کشورهای غیراوپکی شده بود.
فقط برای 500 هزار بشکه!
به گزارش میز نفت، پس از منفی شدن قیمت نفت در سال جاری و افزایش مازاد عرضه در بازارها، اوپک پلاسی‌ها تصمیم گرفتند 7.7 میلیون بشکه از تولید خود بکاهند و این کاهش را به صورت مرحله‌ای اجرا کنند. فروردین سال جاری، تصمیم گرفته شد کاهش سه مرحله‌ای تولید نفت تثبیت شود به این شکل که شرکت‌کنندگان با کاهش 22 درصدی تولید خود نسبت به میزان تولید خود در اکتبر 2018، به سهمیه‌های جدید خود پایبند بمانند که این رقم برای دو ماه می و ژوئن سال 2020 بود.

در مرحله دوم که از جولای 2020 آغاز می‌شد و تا پایان سال میلادی ادامه داشت، میزان کاهش به 8 میلیون بشکه می‌رسید و از ژانویه سال 2021 تا آوریل همان سال، رقم کاهش تولید به 6 میلیون بشکه در روز می‌رسید؛ بر همین اساس، برخی کشورهای نفتی خواستار افزایش تولید طی توافق گذشته داشتند اما بسیاری از کشورها با اشاره به اینکه ویروس کرونا، موجب کاهش مصرف جهانی نفت شده است، پس فعلا زود است برای افزایش تولید.

در این میان دو کشور عراق و امارات بر این موضع پافشاری می‌کردند؛ عراقی‌ها برای افزایش درآمدهای نفتی خود و امارات هم برای تنبیه کشورهایی که در رعایت سهمیه‌های مشخص شده‌شان کوتاهی کرده‌اند. اماراتی ها خواستار این بودند پیش از تمدید محدودیت عرضه فعلی، همه اعضا به تعهداتی که داشته اند به طور کامل عمل کنند و در مقابل، عربستان سعودی که موافق ادامه محدودیت عرضه بود، می خواست هر آنچه ضروری است برای محدود کردن سطح ذخایر و تقویت قیمتهای نفت انجام دهد.

شدت درگیری میان عربستان سعودی و امارات متحده عربی ناظران اوپک را متعجب کرده است زیرا این دو همواره متحد نزدیک یکدیگر بوده اند. اما ابوظبی در حال پیگیری سیاست نفتی مستقل تری بوده و خواهان تولید بیشتر نفت است. بی صبری ابوظبی در طول تابستان باعث شد از پایبندی به توافق کاهش تولید تخطی کرده و نفت بیشتری تولید کند.

این موضوع سعودی‌ها را عصبانی کرد و المزروعی برای یک سرزنش علنی به ریاض احضار شد. اگرچه امارات متحده عربی متعاقب این انتقاد به جبران پرداخت اما ابوظبی معتقد است که سهمیه تولید فعلی غیرمنصفانه است و مایل است بیشترین سرمایه گذاری را روی ظرفیت تولید انجام دهد. این امیرنشین همچنین شاخص قیمت منطقه ای جدیدی را بر مبنای گرید نفتی جدید موربان برنامه ریزی کرده است اما محدودیت عرضه تا حدودی مانع طرح مذکور شده است. حتی دو هفته پیش اماراتیها به صورت محرمانه خروج از عضویت اوپک را بررسی کرده بودند.
 
پایان اختلافات در جلسه پنج شنبه
به گفته منابع آگاه، امارات متحده عربی حاضر نشد از پیشنهاد عربستان سعودی برای حفظ محدودیت عرضه ۷.۷ میلیون بشکه در روز به مدت سه ماه دیگر حمایت کند و اصرار داشت کشورهایی مانند روسیه، عراق و نیجریه که به تعهداتشان برای کاهش تولید به طور کامل عمل نکرده اند، مسئول شناخته شوند.

اما با این وجود، اختلافات با یک تصمیم به پایان رسید؛ تحت توافقی که روز پنج شنبه اعلام شد، گروه اوپک پلاس تولیدش را در ژانویه ۵۰۰ هزار بشکه در روز افزایش می دهد و پس از آن وزیران هر ماه برای بررسی شرایط بازار و تغییر احتمالی مفاد پیمان محدودیت عرضه دیدار خواهند کرد. الکساندر نواک، وزیر انرژی سابق روسیه که ماه گذشته به مقام معاون نخست وزیر ارتقا یافت، اظهار کرد: تغییر برنامه تولید ماهانه به شکل افزایش یا کاهش از ۵۰۰ هزار بشکه در روز فراتر نخواهد رفت.

در بیانیه اوپک هم آمده است: بر مبنای توافقنامه همکاری اوپک و غیراوپک ‌(DOC)، با توجه به بنیان‌های کنونی بازار نفت و چشم‌انداز سال ۲۰۲۱، در این نشست بر پایبندی به توافق کاهش عرضه در ۱۲ آوریل ۲۰۲۰ که در ماه‌های ژوئن و سپتامبر هم اصلاح شده بود، تاکید شد تا به تدریج و با توجه به شرایط بازار تسهیل کاهش (افزایش تولید) به روزانه دو میلیون بشکه برسد.

بنا بر اعلام وزارت نفت،کشورهای شرکت‌کننده در توافقنامه همکاری نیز تصمیم گرفتند در ماه ژانویه ۲۰۲۱، به‌صورت داوطلبانه تولید را ۵۰۰ هزار بشکه در روز تسهیل کنند و این رقم را از روزانه ۷ میلیون و ۷۰۰ هزار بشکه به ۷ میلیون و ۲۰۰ هزار بشکه در روز برسانند.
افزون بر این، کشورهای شرکت‌کننده در توافقنامه همکاری مشترک توافق کردند که از ماه ژانویه نشست وزیران اوپک و غیر اوپک را - برای ارزیابی شرایط بازار و تصمیم گیری درباره تعدیل بیشتر تولید در ماه بعد از آن - به صورت ماهانه برگزار کنند و تسهیل تولید ماهانه بیشتر از ۵۰۰ هزار بشکه در روز نباشد.
 
کاهش 1.6 میلیارد بشکه
وزیر نفت ایران هم در حاشیه این اجلاس مجازی گفت: توافق کشورهای تولیدکننده عضو و غیرعضو اوپک در آوریل ۲۰۲۰ سبب کاهش یک میلیارد و ۶۰۰ میلیون بشکه‌ای عرضه نفت در جهان شد و با هدف حفظ ثبات نسبی به‌وجود آمده در بازار، اعضای ائتلاف اوپک‌پلاس مذاکره و تصمیم‌گیری می‌کنند.

بیژن زنگنه با اشاره به تأثیرگذاری کرونا بر رشد اقتصادی جهان، ادامه داد: اگرچه تحلیل‌ها حاکی از آن است که رشد اقتصادی که به‌دنبال شیوع کرونا به منفی چهار درصد رسید، در سال ۲۰۲۱ به مثبت چهار درصد برسد، اما اینها همه برآوردهاست و باید دید درواقعیت رشد اقتصادی جهان چه مسیری را طی خواهد کرد.

زنگنه با بیان اینکه تصمیم‌ نهایی در ماه‌های آینده و در نشست‌های آینده گرفته می‌شود، ادامه داد: هر تصمیمی در این زمینه تابع عرضه و تقاضای بازار خواهد بود و به نظر می‌رسد این تصمیم که با جلب نظر اعضا گرفته شد، عاقلانه‌ است.

زنگنه درباره تأثیرگذاری این تصمیم بر قیمت بازار نیز گفت: بعید می‌دانم تأثیر تعیین‌کننده‌ای بر بازار داشته باشد، زیرا روزانه ۵۰۰ هزار بشکه رقم زیادی نیست، ضمن اینکه تصمیم کنونی برای یک ماه گرفته شده است و برای ماه‌های بعدی در نشست‌های آینده تصمیم‌گیری می‌شود.
 
 
واکنش بازار نفت
در همین حال، نفت در معاملات روز جمعه در واکنش به توافق اعضای اوپک پلاس برای افزایش تدریجی تولید و پایان ابهامات درباره سرنوشت اتحاد بزرگترین تولیدکنندگان جهان، به سوی مرز ۵۰ دلار پیشروی کرد.
ویکتور شام، نایب رییس شرکت مشاوره انرژی آی اچ اس مارکیت اظهار کرد: بازار از تصمیم اوپک پلاس برای حرکت محتاطانه و تدریجی در افزایش تولید راضی است. با توجه به ابهاماتی که وجود دارد، تصمیم اخیر معقولانه به نظر می رسد.
 
بهای معاملات نفت برنت یک دلار و چهار سنت معادل ۲.۱ درصد افزایش یافت و به ۴۹ دلار و ۷۵ سنت در هر بشکه رسید. بهای معاملات نفت وست تگزاس اینترمدیت آمریکا ۸۴ سنت معادل ۱.۸ درصد افزایش یافت وبه ۴۶ دلار و ۴۸ سنت در هر بشکه رسید.
طبق اظهارات تحلیلگران شرکت تی دی سکیوریتیز، این توافق همچنان باعث خواهد شد بازار در سه ماهه نخست سال آینده در کمبود عرضه بماند.
تحلیلگران گلدمن ساکس هم در یادداشتی نوشتند: احتمالا صعود قیمتهای نفت در سال ۲۰۲۱ با خروج اوپک پلاس از توافق کاهش تولید به شکل هماهنگ، روند ثابت و پایداری خواهد داشت.
عامل دیگری که از قیمتهای نفت پشتیبانی کرد، احتمال توافق سیاستگذاران آمریکایی روی بسته کمک مالی جدید کرونایی برای تقویت اقتصاد آسیب دیده این کشور در آستانه عرضه واکسن بود.
 
 
 
 
شنبه ۱۵ آذر ۱۳۹۹ ساعت ۱۲:۱۷
کد مطلب: 28932
نام شما

آدرس ايميل شما
نظر شما *