۰

چرا روسیه حاضر نیست گاز بیشتری به اروپا صادر کند؟

با وجود این که گازپروم روسیه صادرکننده مهم گاز طبیعی به اروپاست اما با وجود تقاضای بالاتر مشتریان اروپایی، حجم کمتری به این منطقه صادر کرده که نشانه تغییر استراتژی این شرکت است.
گاز روسیه | میز نفت
گاز روسیه | میز نفت
به گزارش میز نفت ، افزایش قیمت کالا دورنمای اقتصادی کشورهای غنی از منابع را تحکیم کرده و روسیه هم از این وضعیت نهایت استفاده را می کند و تمرکز خاصی روی نفت خام و گاز طبیعی داشته است با این حال گازپروم تمایلی برای عرضه بیشتر به مشتریان اروپایی نشان نمی دهد.

صادرات گازپروم از ۱۹۹ میلیارد متر مکعب در سال ۲۰۱۹ به ۱۷۰ میلیارد متر مکعب در سال ۲۰۲۰ کاهش یافت. عمده این گاز از طریق خطوط لوله ترانزیت روسیه از بلاروس و اوکراین می گذرد. حدود ۵۵ میلیارد متر مکعب دیگر ظرفیت در سال ۲۰۱۱ با تکمیل خط لوله نورد استریم اضافه شد و هنگامی که فعالیت نورد استریم ۲ آغاز شود، این ظرفیت دو برابر شده و تا دو سال آینده به ۱۱۰ میلیارد متر مکعب می رسد.

احیای اقتصاد اروپا تقاضا برای کالاها را افزایش داده و به بالا رفتن قابل ملاحظه قیمتها منجر شده است. اگرچه واردات LNG طی سالهای اخیر افزایش پیدا کرده اما عمده گاز طبیعی مورد نیاز اروپا از طریق خطوط لوله تامین می شود. در صادرات خط لوله ای، روسیه بزرگترین صادرکننده و تاثیرگذارترین کشور به دلیل بزرگی صنعت انرژی و ظرفیت بالا مانده است. اگرچه قیمتها مناسب است اما به نظر نمی رسد گازپروم عجله ای برای فرستادن حجم بیشتر علاوه بر قراردادی که با مشتریان اروپایی دارد، داشته باشد.

پس از یک فصل سرد کم سابقه، ذخایر اروپایی در رکورد پایینی قرار دارد که تقاضا به منظور آماده بودن برای زمستان بعدی را بیشتر می کند. همچنین بخشهایی از اروپا گرمای غیرمعمولی را در تابستان تجربه می کنند که به تقاضای بالاتر برای برق منجر شده است. تحت شرایط عادی نیروگاههای زغال سوز شکاف موجود را پر می کردند اما قیمت دی اکسید کربن در سیستم تجارت آلایندگی اروپا از نوامبر دو برابر شده است و به ۵۲ یورو رسیده است. بنابراین نیروگاههای گازسوز که تقریبا ۵۰ درصد آلایندگی کمتری تولید می کنند، تقاضای بالاتری دارند.

در گذشته گازپروم به سرعت صادرات گاز را افزایش می داد تا نیازهای بیشتر مشتریانش را تامین کند و به هدف خود برای افزایش سهم بازارش دست پیدا کند. با این حال این شرکت روسی از ارسال حجم بیشتر گاز از طریق سیستم خط لوله اوکراین خودداری کرده است. نیک کمپل، مدیر شرکت مشاوره اینسپایرد انرژی در این باره گفت: در تابستان امسال تاکنون گازپروم از خرید ظرفیت در مناقصه های ماهانه اوکراین خودداری کرده است. بنابراین می توان این اقدام را یک استراتژی برای پیشبردن تکمیل خط لوله نورد استریم ۲ ارزیابی کرد.

النا بورمیسترووا، مدیرکل صادرات گازپروم تغییر در استراتژی این شرکت را تکذیب کرده است با این حال درخواست مشتریان برای دریافت حجم بیشتر گاز را مورد تایید قرار داده است. اظهارات وی که گفته است با تکمیل نورد استریم ۲ گاز بیشتری جریان پیدا خواهد کرد، نیت مسکو در خصوص تحت فشار گذاشتن اروپا برای تکمیل ساخت این خط لوله را تایید می کند.

این پروژه به دلیل تحریمهای آمریکا به تاخیر افتاده است. با این حال گازپروم متعهد مانده است ساخت نورد استریم ۲ را تکمیل کند. دو کشتی روسی احداث لوله در بستر دریا بدون وقفه کار می کنند. به گفته ماتیاس وارنیگ، مدیرعامل شرکت نورد استریم ۲، احداث یکی از دو خط لوله به پایان رسیده و دومی هم در اوت تکمیل خواهد شد.

یک نظریه دیگر در خصوص عدم تمایل گازپروم برای ارسال حجم بیشتر گاز، استراتژی استوار بر سود است. در گذشته افزایش سهم بازار هدف اصلی گازپروم بود و گاهی به بهای سودآوری تمام می شد. بنابراین گاز طبیعی به عنوان یک سلاح سیاسی در بحرانهای معدد در اروپای شرقی که وابستگی زیادی به گاز دارد، مورد استفاده قرار گرفت. از این نظر نقش گازپروم بیشتر شبیه اوپک است با این تفاوت که نفوذش به اروپا محدود است که در آنجا ارتباط خوبی با مشتریان دارد. توجه اتحادیه اروپا به مسئله پایداری و کربن زدایی ممکن است روسیه را به این سمت بکشاند که ارزش گاز طبیعی خود را در حالی که بازار قابل توجهی وجود دارد، حداکثر کند.

با این حال می تواند یک فرصت طلبی کوتاه مدت هم باشد. قیمت گاز طبیعی در بازار اروپایی از ۱۳۰ دلار به ازای هر هزار متر مکعب در سال ۲۰۲۰ به ۴۰۰ دلار در حال حاضر افزایش پیدا کرده است.

بر اساس گزارش اویل پرایس، بازار اروپا در چند ماه آینده مطمئنا کمبود عرضه خواهد داشت که به قیمتهای بالاتر پایدار منتهی می شود در حالی که اروپا گزینه های چندانی ندارد.




منبع : ایسنا 
شنبه ۲۶ تير ۱۴۰۰ ساعت ۱۱:۳۱
کد مطلب: 30496
نام شما

آدرس ايميل شما
نظر شما *