۰
۱
پینگ پونگ بانکی - تحریمی

داستان یک اتهام 20 میلیارد دلاری

با وجود تلاش‌های فراوان هالیک بانک ترکیه برای مختومه شدن پرونده خود در آمریکا، دادستان ایالات متحده با رد درخواست این بانک ترکیه‌ای به‌دنبال اخذ محاکمه این بانک و صدور احکام سنگین است.
داستان یک اتهام 20 میلیارد دلاری
وحید حاجی‌پور|  در دوره پیشین تحریم‌ها که بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران تحریم شده و دسترسی ایران به نظام جهانی بانکی بسیار محدود شده بود، هالک بانک ترکیه کمک‌های بسیاری به کشور کرد. این بانک که کاملا زیرنظر دولت ترکیه فعالیت می‌کند جدای از ارتباطات بانکی خاصی که با ایران داشت، بانک عامل شرکت بوتاش ترکیه در پرداخت گازبهای ایران بود.

پول گازی که ایران به ترکیه صادر می‌کرد توسط این بانک به حساب‌های معرفی شده از سوی جمهوری اسلامی ایران واریز می‌شد. آمریکایی‌ها تمرکز بسیاری روی این بانک و رضا ضراب داشتند و سرانجام با بازداشت ضراب در خاک آمریکا، مدیران هالک بانک را نیز پشت میز محاکمه نشاندند.
 
روند محاکمه
حدود سه سال پیش بود که رضا ضراب، تاجر ایرانی – ترکیه‌ای در آمریکا بازداشت شد. اتهام اصلی وی دور زدن تحریم‌های ایالات متحده علیه ایران بود. ضراب که رابطه ویژه‌ای با بانک دولتی هالک داشت در اعترافات خود پای هاکان آتیلا، معاون پرنفوذ این بانک را به میان کشید، آتیلا دو سال پیش و زمانی که در سفری کاری به آمریکا رفته بود به اتهام نقض تحریم‌های آمریکا بازداشت شد.

در همان ایام، اردوغان رئیس‌جمهور ترکیه  اتهامات مطرح شده از سوی مقامات آمریکایی علیه هالک بانک و آتیلا را محکوم و آن را ناشی از انگیزه‌های سیاسی توصیف کرد. وی تاکید کرد: پرونده‌ای که آمریکا درباره تحریم‌های ایران علیه ترکیه مطرح کرده است، تلاشی برای کودتای سیاسی در کشورمان و منزوی کردن ترکیه از لحاظ اقتصادی به شمار می‌آید.

با این وجود، آمریکایی‌ها برای آتیلان حکمی صادر کردند که بر اساس آن او باید 32 ماه به حبس برود؛ هاکان آتیلا، معاون سابق بین‌الملل هالک بانک ترکیه با رد اتهام دور زدن تحریم‌های ایران و با ارایه درخواستی به دادگاه عالی آمریکا، خواستار تجدید نظر در رای صادره از سوی دادگاه نیویورک علیه خود شد.

رضا ضراب هم در روند بررسی پرونده آتیلا، با پذیرش هفت اتهام از جمله پولشویی، تقلب بانکی و پرداخت رشوه، در جلسه محاکمه محمد هاکان آتیلا یکی از مقامات ارشد هالک بانک ترکیه علیه وی و برخی مقامات ترکیه شهادت داد. ضراب در دادگاه گفت همه چیز با نظارت و موافقت اردوغان و نخست وزیر ترکیه همراه بوده است.

با این وجود، آتیلا همه چیز را رد کرد و دادگاه نیویورک، اتهام پولشویی را به هاکان آتیلا وارد ندانست اما وی را در خصوص اتهامات همکاری با رضا ضراب برای دور زدن تحریم‌های آمریکا علیه ایران، تلاش برای فریب خزانه‌داری آمریکا، مقابله با قانون اقتصادی بین‌المللی ویژه شرایط اضطراری، تقلب در سیستم بانکی و به کار بردن روش‌های مخفیانه برای انجام تقلب در امور بانکی مجرم شناخت.

آتیلا 14 ماه به زندان رفت اما چندی پیش آزاد شد و به ترکیه بازگشت. تنها چند روز پس از بازگشت وی به کشورش، وزیر دارایی ترکیه در یک اقدام جنجالی، وی را به مدیریت بورس استانبول منصوب کرد که بسیاری از تحلیلگران این حکم را یک پیام روشن از سوی آنکارا به واشنگتن ارزیابی کردند.
 
 
ماجرای هالک بانک
مهر 98 بود که دادستانی آمریکا بطور رسمی هالک بانک ترکیه را به نقض تحریم های ایران در سال های ۲۰۱۲ تا ۲۰۱۶ متهم و برای آن کیفرخواست صادر کرد. در واکنش به این اتهامات، هالک بانک در بیانیه‌ای، این اقدام را مرتبط به حمله ارتش ترکیه به شمال سوریه کرد و گفت: این اقدامات بخشی از تحریم‌هایی است که توسط دولت آمریکا در واکنش به عملیات " چشمه صلح" علیه کشور ما وضع شد. این بانک ضمن رد ادعای نقض تحریم‌ها گفت که با توجه به اینکه این بانک دارای شعبه یا کارمندی در آمریکا نیست، نمی‌تواند در جریان رسیدگی به اتهامات با آمریکا همکاری کند.

با این وجود، 24 مهر 98 وزارت دادگستری آمریکا در بیانیه‌ای اعلام کرد: هالک بانک ترکیه امروز با ششمین بار اعلام جرم در کلاهبرداری، پولشویی و تخطی از تحریم‌ها در زمینه مشارکت این بانک در طرحی چند میلیارد دلاری برای دور زدن تحریم‌های آمریکا بر ایران، متهم شد.

این وزارتخانه آمریکا همچنین مدعی شد که مشارکت سیستماتیک هالک‌بانک در اقدام چند میلیارد دلاری به سود نفت ایران از طریق مقامات ارشد بانکی طراحی و اجرا شده بود.

آمریکایی‌ها مدعی هستند هالک بانک بیش از 20 میلیارد دلار پول نفت ایران را جابجا کرده است. همچنین هالک بانک متهم است از طرف ایران نقل و انتقال های مالی انجام داده است مثل تبدیل درآمد نفت و گاز ایران به طلا یا تسهیل خرید های ظاهری غذا و دارو.

در واکنش به این اتهامات، هالک بانک در بیانیه ای، این اقدام را مرتبط به حمله ارتش ترکیه به شمال سوریه کرد و گفت: این اقدامات بخشی از تحریم هایی است که توسط دولت آمریکا در واکنش به عملیات " چشمه صلح" علیه کشور ما وضع شد. این بانک ضمن رد ادعای نقض تحریم‌ها گفت که با توجه به اینکه این بانک دارای شعبه یا کارمندی در آمریکا نیست، نمی‌تواند در جریان رسیدگی به اتهامات با آمریکا همکاری کند.

علاوه بر هالک بانک، رئیس جمهور ترکیه نیز شدیدا از این تصمیم آمریکا انتقاد کرد. رجب طیب اردوغان به خبرنگاران گفت که پرونده هالک بانک قبلا مختومه شده بود اما دادستان های نیویورکی در اقدامی غیرقانونی و زشت آن را مجددا به جریان انداخته اند. وی افزود: خواهیم دید چه تصمیمی خواهند گرفت و ما متناسب با آن تصمیم بدان پاسخ خواهیم داد.
 
چالش حضور در دادگاه
این بانک چند هفته پس از این بیانیه خود، بار دیگر به میدان آمد و گفت: قصدی برای حضور در دادگاه آمریکا و پاسخگویی به آن درباره این پرونده ندارد. وکیل این بانک با ارائه دادخواستی به دادگاه فدرال، درخواست مجوز مخصوص برای حضور نیافتن در دادگاه را ارائه داده است. هالک بانک هم چنین خواستار تجدید نظر در این پرونده از سوی ریچارد برمان- قاضی منطقه نیویورک - شده است.

آمریکایی‌ها نیز طی پیام‌های روشنی از طرف‌های ترکیه‌ای خواسته‌اند در دادگاه حاضر شوند و به اتهامات پاسخ دهند. چند هفته پیش بود که دادستان نیویورک، بار دیگر هالک بانک را نسبت به عواقب حاضر نشدن در دادگاه تحریم‌ها تهدید کرد. به گفته برمان، در پرونده هالک بانک، اتهاماتی متوجه رجب طیب اردوغان، رئیس‌جمهور ترکیه، بوزداغ، وزیر دادگستری و برات آلبایراک، وزیر دارایی و داماد اردوغان شده است. هم‌چنین مهمت شمشک، معاون سابق نخست وزیر ترکیه و مولود چاووش اوغلو، وزیر خارجه ترکیه از دیگر کسانی هستند که نامشان در این پرونده دیده می شود.

تلاش این بانک ترکیه‌ای برای پایان دادن به پرونده خود اما با مخالفت آمریکایی‌ها مواجه شده است. رویترز در این باره گزارش داده است یک قاضی فدرال در منهتن تقاضای بانک دولتی هالک بانک ترکیه را برای متوقف کردن پیگیری اتهام کمک به ایران در دور زدن تحریم های آمریکا را رد کرد.

هنوز دادگاه هالک بانک برگزار نشده است که حکم قطعی صادر شود اما رسانه‌های آمریکایی و ترکیه‌ای از جریمه 37.5 میلیارد دلاری هالک بانک خبر داده‌اند. ترکیه بارها این اتهامات را ناشی از نفوذ سیاسی خود در منطقه دانسته و از آمریکا خواسته است با مختومه کردن پرونده هالک بانک روابط دو کشور را تیره و تار نکند.

دادستانی آمریکا اما همچنان بر موضع خود مانده و قصد دارد هالک بانک را با جریمه سنگینی مواجه کند؛ موضوعی که برای اردوغان تبدیل به یک بازی حیثیتی شده است.

برای دانلود اینجا کلیک کنید.

منبع: جوان
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
يکشنبه ۸ دی ۱۳۹۸ ساعت ۱۰:۴۷
کد مطلب: 25699
نام شما

آدرس ايميل شما
نظر شما *


شاهین
Iran, Islamic Republic of
به‌خداوند قسم غصه و اندوه این نوع خبرها دل آدم رو به درد میاره!
نه اینکه بخوام طرف‌داری کنم ولی واقعا خاک بر سر نسل‌هایی که خوابید و اجازه داد دولت کثیفی مثل آمریکا (و البته انگلیس) برای تمام مردم دنیا تصمیم بگیره!
خاک بر سر تمام کشورهایی که به‌جای اتحاد و همبستگی، از این قلدر بی‌شرف که سرزمین مادری بومیان رو به نام وطن اشغال کرد، ترس و واهمه دارند و برای درآمد بیشتر، پاچه‌خواری این شیطان می‌کنند!
دولت‌های فرانسه، آلمان، ایتالیا وووو مدعیان پوچ توخالی بدبخت بی‌وجود
این عقده آدمو می‌کشه و ننگش بر پیشانی همه ما خواهد ماند!
هر چند در دنیایی با اصول عمروعاص و معاویه دم از شرافت زدن، مایه خنده همگان شده!
خدایا این حقارت تا کی؟!
کوتاه‌ترین عمر به اصطلاح تمدن برای متمدن‌ترین ممالک دنیا تصمیم می‌گیره! من‌که خودمو می‌کشتم!
مرگ از این زندگی با خفت با عزت‌تره